mandag 20. oktober 2008

Politisk korrekthet – for langt igjen

Statistisk sentralbyrå har gått ut og sagt at de i tillegg til “Neger”, “Dverg”, “Hottentott” og en del andre ord, nå skal forby bruk av “(Ikke-)Vestlig Innvandrer” i sine egne undersøkelser. Dette stilte selvfølgelig en åndsdverg fra SV opp for å forsvare umiddelbart. La meg presisere at dette ikke er tenkt å tvinges ned over huet på oss andre (enda), fra SSB sin side er det kun for egen bruk.

Men ingen blir vel forundret om dette også snart vil bli en retningslinje for oss andre, slik at det som f.eks. “Neger” er et ord det ikke er “lov” å si.

Alle som mentalt sett er eldre enn fire år gammel ser selvfølgelig umiddelbart at dette er totalt latterlig – på så mange, mange plan. Politisk korrekthet er kanskje en god idé i høflig selskap, men i den virkelige verden har det gått fra å være en teit idé til å bli en ødeleggende pest som kveler ethvert forsøk på å uttrykke seg på en måte som ikke er i tråd med svina sin egen agenda.

Først, hva er galt med ordet “Neger”? Hvis man kaller noen “din jævla neger!” så er jeg med på at det ikke nødvendigvis er høflig, men fordi enkelte mennesker legger noe negativt i dette, er vel ikke ordet selv automatisk negativt ladet? Hva om det blir mer utbredt enn det allerede er for enkelte innvandrergrupper å kalle oss “din jævla nordmann” – skal vi da slutte å kalle oss selv nordmenn? Og hvis vi mister ordet neger, hvordan skal vi da beskrive dem? “Av afrikansk opprinnelse”? Neh, ta en titt på folk i Egypt, de bor da i Afrika og ser ikke ut som negre i det hele tatt. Hva som helst kan bli brukt negativt, og aldri i verden om jeg skal gi opp presisjonen i språket for å spare følelsene til noen som åpenbart har alt for mange av dem.

Hvorfor er ikke “dverg” lov? Er det noe feil med det? Må vi bli som USA og finne på en norsk variant av “little people”? Er de så usikre på seg selv at de ikke takler å vite hva de egentlig er? Hva når de så blir så sensitive at selv det blir for sterkt? “Helt normale mennesker med horisontale utfordringer” er vel det neste, og de blir sikkert oppfordret til å søke stillinger i staten de også.

Det er greit at vi som sivilisert samfunn har fjernet oss fra de dagene hvor vi sloss med bjørner og sov rett på vidda uten dyne, men det må da være grenser for hvor sensitive vi skal bli. En neger er en neger, ferdig med det. Det er også et menneske, kan være en kjernekar eller en idiot, en kriminell eller rettferdighetens forkjemper. Men vi må ikke sensitiv at vi ikke kan kalle ting det de er. Da mister språket enhver verdi.

Ingen kommentarer: