lørdag 19. januar 2008

Ny dag, ny PC

Så har tiden kommet igjen. Tiden da man skiller på mus og menn, eller evt. menn og menn uten hår. Det var på høy tid å forkaste det gamle vraket av en PC, og sette sammen et nytt vrak.

Det å bygge PCer har aldri vært min hovedgreie, men jeg synes det er interessant for å få litt innsikt i hvordan ting funker. Dypere forståelse av noe man bruker altfor mye tid på er vel sikkert ikke dumt. Jeg har brutale pølsefingre, så det er ikke alltid like greit å komme til når det er småtteri som skal på plass, men med litt tålmodighet går det meste - evt. med mye svette, raseri og unødvendig maktbruk, da, for min del.

Denne gangen skulle vidunderet settes sammen helt uten å kannibalisere den gamle PCen - rett og slett fordi den skal leve videre som server. Bare nerder har server og nettverk hjemme, sier du? Pfft! ALLE har da det!

Den nye PCen består av følgende deler:

NZXT Hush kasseSelve boksen som PCen lever i
Asus Maximus Extreme X38 HovedkortHovedkortet er det som absolutt alt kobles til på ett eller annet vis
Intel Core 2 Duo 3GHz CPUProsessoren gjør selve jobben
XFX GF 8800GTS 500M 640MB DDR3 Dual DVIGrafikkort - ikke det råeste, men heller ingen smurf
Corsair 550W PSUStrømforsyning
Zalman CNPS9700LED monstervifteProsessorvifte som burde holde til å kjøle ned Afrika
Corsair 2GB 1333MHz DDR3 RAMRAM må man ha, særlig 2GB
Western Digital Raptor 150GB SATA2 10000 RPMRask disk til operativsystem og programmer
Seagate Barracuda 1TB SATA2 7200 RPMStor disk til sameporno
NEC DVD-brenner AD-5200AMan brenner da hjemme

Her er et bilde av eskene med utstyret, sammen med en lyssabel så man skal få en følelse av størrelsen:

Dagens nye eiendeler

Esken før den ble proppet full av godsaker:

tomkasse

Å sette sammen udyret gikk egentlig ganske lett, selv om det tok god tid. Hadde på forhånd fått noen tips om en lur rekkefølge for sammensetning av ting, og det fungerte bra. Selv det å montere CPU-vifta, som vanligvis er det nærmeste vi gutta kommer å føde, gikk relativt glatt. Det er selvfølgelig mye pirk, men Asus-hovedkortet var oversiktelig og greit. Hvis jeg skulle finne på å prøve meg på overklokking (som kortet skal være bra til), får jeg sikkert pisk på pung for ett-eller-annet - det er jo en kabeljungel av de sjeldne. Får forsøke meg med noen strips og se om det blir vei i vellinga. Når alt er superkjølt og det er vifter i alle retninger er det greit at det ikke er helt tett.

Montering av feste for vifte på hovedkortet:

vifte_montering

Maskinen startet på første forsøk, og det eneste som egentlig ikke gikk på skinner hardware-messig, var at jeg trodde jeg skulle slippe å koble til et lyd-datterkort siden den optiske SPDIF-utgangen jeg skulle bruke uansett satt rett på hovedkortet.

Maskinen før grafikkort, harddisker og alt kobles til:

paagang

Neste steg var å installere operativsystemet, Windows Vista Ultimate i mitt tilfelle. Har aldri installert det før, men når man har vært igjennom noen hundre installasjoner av Windows 3.x, 95, 98, ME, NT 4, XP, 2000, 2003 osv. går det meste ganske greit der også. Installeren ville først ikke installere på 100GB OS-partisjonen min, men etter litt aggressive forhandler (ja, med lyssabelen) ga den seg.

Jeg skriver dette på den nye maskinen, så den virker - er fortsatt en milliard ting som skal installeres og fintunes, men so far so good - livet er godt med ny PC. :D

Ingen kommentarer: