søndag 13. januar 2008

Noen nyttige programmer for PC

Som nerd får jeg ofte spørsmål om hjelp og tips når det gjelder databruk, nettvett o.l. Da snakker vi ofte om å redde PCer fra spyware eller virusangrep, eller finne tilbake slettet mail, døde feriebilder osv. Det er sjelden noen spør om tips som kan gjøre PC-bruken mindre irriterende, eller for å bruke et faguttrykk, mer smooth. Dermed kommer her en liten liste over gratis verktøy som kan gjøre hverdagen litt mindre kjip for de av oss som er stuck foran et tastatur stadig vekk.

JkDefrag

Defragmentering av harddisker kan virke like mystisk som det er bra - over tid vil en harddisk få mye filer kopiert inn, noen slettes, andre blir større, og dette fører til at operativsystemet blir nødt til å spre ting litt rundt omkring. Dette kan bidra til at en rask PC etterhvert blir ganske treg. Det følger med verktøy i de fleste Windows-versjoner for å gjøre dette, men det skal sies at disse ikke alltid er verdensledende på sitt felt. JkDefrag er et gratis program som er pinlig enkelt for nybegynnere, og som samtidig gir masse makt til de som trenger det. Verdt å kjøre en gang i uka.

Launchy

Si hva du vil - å bruke musa på en PC er ikke alltid noe som gjør at ting går kjappere. Man må flytte hånda bort til musa, bevege den dit den skal være, og trykke og muligens flytte mer. Fysj! Tastaturet er så uendelig mye kjappere bare man har tilgang til alt gjennom det. Noe av det som går sakte med mus er Start-menyen. Launchy gjør at man med et par tastetrykk kan starte de programmene man har. Den funker også som en kalkulator, kan ta deg til websider, og masse annet. Hvis du bruker 3 minutter på å venne deg til denne, kommer du til å bli mye mer effektiv foran PCen! Kan også brukes for å indeksere MP3er o.l. for kjapt å finne frem til sangen man har lyst til å høre.

Taskix

Hvis du er noe i nærheten av så kontrollfreak som jeg er, liker du å ha enkelte ting akkurat som de SKAL være (Rot i leiligheten er greit; Rot på PCen er utilgivelig). Det er ganske mye mer effektivt om man VET hvor programmene er på oppgavelinja - jeg har som regel 20-30 vinduer oppe samtidig, og det å lete etter ting suger. Og det å gruppere vinduene gjør bare at jeg har enda fler oppe samtidig. Taskix lar deg enkelt sortere programmene på oppgavelinja med drag'n'drop.

ImgBurn

De fleste har fått Nero, Easy CD Creator eller lignende med maskinen sin for å brenne CDer. Hvis man har lyst på noe med litt mer saft kan absolutt ImgBurn anbefales. Det kan også brenne .iso-filer o.l. rett til CD.

SpamBayes

Få ting er så irriterende som spam - med et mulig unntak for mulla krekar. Hvis man bruker litt tid på å lære opp SpamBayes, slipper man å se så mye til det i hverdagen. Enkelte dager får jeg opptil 1000 spammeldinger, så det trengs. Finnes som en plugin for Outlook, eller som en POP3 proxy. Veldig bra så lenge du bruker litt tid på å lære den hva du vil ha og hva du ikke vil ha.

Avira UnErase Personal

Av og til sletter man filer fordi man ikke tenker seg om, og da kan det være greit med litt hjelp - Avira UnErase Personal er en gratis sak som kan hjelpe deg med dette. "Kan" fordi området hvor fila lå etterhvert blir skrevet over av noe annet, og da begynner det å bli vanskelig å få den tilbake. Avira har forøvrig også kule programmer for litt av hvert, bl.a. en gratis viruskiller som jeg bruker selv.

OpenOffice.org

Hvis man ikke har Microsoft Office på hjemme-PCen, kan man fortsatt lese de fleste dokumenttypene produsert med disse programmene med OpenOffice.org - gratis og bra. Litt å venne seg til hvis man bruker vanlig Office på jobb, men de fleste funksjonene man har bruk for er der og fungerer som forventet.

Spybot Search & Destroy

Hvis man insisterer på å bruke Internet Explorer ubeskyttet (eller installerer software ukritisk), ender man før eller siden opp med spyware, som er alt fra ufarlig men irriterende, til å være en plage som gjør maskinen helt ubrukelig. Med Spybot S&D får man knertet de verste plagene. OBS: Som med viruskillere, er IKKE dette noe man gjør én gang og så glemmer. Hold programmet oppdatert og kjør det én gang i uka!

CutePDF Writer

Trenger du å gjøre om ett-eller-annet til PDF? Installér CutePDF Writer så får du en skriverdriver på maskinen din. Alt du skriver dit kan lagres som en PDF-fil. Nice, selv om man også må installere GhostScript e.l.

Ellers så gjelder vanlig nettvett - bruk Opera eller FireFox til web, foretrekk helst Thunderbird foran Outlook Express til mail, og ikke installér hver eneste lilla halvape som snubler rundt på PCen din - da får du garantert noe du ikke vil ha der.

Ingen kommentarer: