mandag 8. desember 2008

Det er av sine egne man skal ha det..

Det er ikke så ofte jeg får kommentarer her på bloggen, men det skjer jo; En av de som det virker som om folk mener noe om, er denne artikkelen som feirer Erik Schjenkens seier over det hysteriske media-Norge og dets evige jakt på å ta over og utgjøre alle fire statsmakter.

Jeg svarer på tiltale i form av en ny artikkel – ikke for å henge ut noen, men fordi

1) ikke alle leser kommentarer og deltar aktivt der.

2) skal man bli en kverulant av verdensklasse må man ta utfordringer med et smil.

La meg også med en gang presisere at jeg (som i de fleste tilfeller når jeg blogger om noe) er klar over at min mening ikke er den eneste som eksisterer, og at jeg sannsynligvis i visse kretser ville utgjort et suverent mindretall. Helt greit. Har aldri hatt noe behov for å være som alle andre, og koser meg med upopulære meninger.

Når det er sagt, er det mye usakelig som er sagt i denne debatten, først og fremst andre steder enn denne bloggen. Jeg velger dog å holde meg til kommentarene til forrige innlegg.

SinteLars: Men saken setter altså en relativt hårreisende presedens i norsk rettsapparat. Nå er det altså slik at dersom man blir utsatt for (grov) vold i Oslo, så er det opp til ambulansepersonal å vurdere hvorvidt du "fortjener" transport til sykehus.

Dette har vel alltid vært tilfelle, og ikke noe nytt – med mindre du mener Norge skal ta seg råd til en kirurg i hver ambulanse, er det faktisk mandatet vi gir dem – det er ikke vanskelig å tenke seg et eksempel på en ulykke hvor de ikke har plass til alle i ambulansen, og må prioritere. Hvem tar de med, og hvem lar de ligge igjen? Som Martin påpeker i sin kommentar, det er ikke en hvilken som helst budbilsjåfør som setter seg i en ambulanse og frakter kropper rundt. De skal tåle å se en god del sjuke ting, flere ganger om dagen. De er første linje med livreddende hjelp, og det er strenge krav til kunnskaper, kompetanse og fremferd.

Hvis du snakker om presedens, så kan du jo vurdere hva slags presedens denne saken setter utenfor rettsapparatet; Ikke ÉN ambulansesjåfør kommer til å tørre å gjøre noe annet enn å adlyde blindt når de blir utkalt til potensielt følsomme saker; Det faktum at de skal utøve skjønn for å se an hvem som trenger å komme til akutt behandling på legevakten kommer til å viskes ut, og de vil frakte alt av fyll og spetakkel til allerede overbelastede akuttmottak i frykt for å henges ut offentlig og miste enhver mulighet til å leve et normalt liv for all fremtid, akkurat som Erik Schjenken.

SinteLars: Det er viktig å legge til her at ambulansepersonell ikke har noen formell utdannelse innenfor medisin, akutt behandling etc. Dette er altså transportarbeidere, som skal frakte en syk/fornærmet til behandling.

Dette faller på sin egen urimelighet og er allerede grundig tilbakevist av linken Martin la ut.

SinteLars: Så må man spørre seg om hvorfor de valgte å ikke frakte Farah. I lydloggen til aktuelle ambulansjesjafører kommer det frem at grunnlaget for at Farah ikke ble tatt hånd om er fordi han bla. urinerte på seg selv.

Bl.a.? Det å putte sentrale fakta inn i en “bl.a.” er vel i beste fall uærlig. Han urinerte på ambulansesjåførene og ambulansen, og var i hasjrus. Dette ble påpekt som et sentralt argument for hvorfor de dro sin vei – hvor mange ganger i løpet av en busy sommerdag i Oslo tror du ambulansjesjåfører støter på rusa idioter som blør neseblod og oppfører seg som drittsekker? Sannsynligvis ikke få. Det skulle ha tatt seg ut om de måtte ta med seg alt og alle – da burde Morten Berre samle bonuspoeng så lett som han tryner. Alle er enige om at det var feil at Farah ikke fikk være med i ambulansen, men konsekvensene av denne feilen er helt ute av proporsjoner – det er som å få hodet kuttet av fordi man låner naboens viskelær uten å spørre. De rapporterte at en rusa klyse sto og pissa på dem, og dro videre. De gjorde en feil. Mediahysteriet i ettertid har med vilje fjernet fokus fra det faktum at Farah var oppe og gikk av egen kraft med sekken på ryggen og pisset på folk i hasjrus, og forsøkt å få dette til å utelukkende handle om rasisme. Arne Treholt, dømt for landsforræderi av høyeste orden, opplevde aldri noe i nærheten av den urettferdige heksejakten som Schjenken og partner fikk etter seg.

SinteLars: Uansett, dette burde ikke være ett argument for å ikke frakte Farah -snarere tvert i mot.

Kapasiteten på ambulanser i Oslo tilsier at enhver rusa idiot som går og pisser på folk automatisk skal gå foran alt og alle? Da blir det spennende å se prioriteringene fremover. Jepp, Farah var en feilvurdering, men det var også alt. Skulle man tro det velregisserte mediekjøret fra Kooihor e.l. (som forøvrig har nær slekt i høye stillinger i nasjonal media), var det så vidt sjåførene ikke rygget over Farah når de så han var neger. Det store poenget mitt med denne og forrige artikkel var at DEN VIRKELIGHETEN VI FIKK PRESENTERT OM HVA SOM SKJEDDE ER SERIØST FORVRENGT. Det skjedde ikke slik som Farah, kona og flere hysteriske tilstedeværende påsto! Lederen for Pressens Faglige Utvalg har gått ut og sterkt kritisert den ensidige dekningen av saken og hvordan redaksjoner systematisk har utelatt kritisk informasjon for å svartmale oppførselen til ambulansesjåførene.

SinteLars: Ser også at du viser til at Farah hadde røykt hasj. Jeg undres virkelig hvordan dette kan sies å påvirke saken i noen som helst retning.

Igjen, hvis du mener det er helsevesenet i Norge sin oppgave å frakte enhver rusa idiot med litt blod i trynet i ambulanse, så bør du sette deg ned med kalkulator og regne litt på kostnadene. Sånne saker er man NØDT til å vurdere fra tilfelle til tilfelle. Feilvurderinger vil skje – dette er menneskelig. Hvis du mener at kun folk som ikke kan gjøre menneskelige feil skal få lov til å jobbe som ambulansesjåfører, tror jeg ikke ditt nirvana – hver mann sin ambulanse – blir så fryktelig lett å oppnå.

SinteLars: Heroinister må vel sies å være ambulansesjåførers beste venner sånn sett. Heroin er et så til de grader sterkere narkotikum enn hasj -hvorfor skal tungt narkomane behandles bedre enn en som tok en mildere form for narkotika.

Hvordan i alle dager er dette relevant til denne saken? Folk som oppfører seg tragisk kan risikere at andre mennesker ikke vil ha noe med dem å gjøre, uansett. Hvis noen ligger og spreller med en kniv i panna tviler jeg på at noen spør om hva slags dop de har i kroppen. Når noen går rundt i åpenbar rus og pisser på alt og alle, derimot, kan det hende at folk reagerer negativt. Bare en følelse.

SinteLars: Er det sånn på jobben din at du kan velge hvilke kunder du vil behandle utifra dine egne verdier, eller må du ta hensyn til selskapets retningslinjer? Dersom julebordet deres tok litt vel av, burde ambulansen bare frakte de som brukte heroin til grøten, eller burde de også behandle de som er alkoholdforgiftet? Eller er det sånn at de burde behandle alle likt?

Jeg hadde aldri trodd at JEG skulle formane om å holde oss til virkeligheten på min egen blogg, men dette begynner å bli litt far out, selv for en science fiction-fan. Hvorfor det er interessant å sammenligne min jobb som teknisk ansvarlig for en liten bedrift med jobben til en ambulansesjåfør ser jeg overhodet ikke. Men joda, det finnes sammenhenger hvor vi i praksis har bedt kunder om å suge seg selv. “Kunden har alltid rett” fungerer sikkert fint i salg og markedsføring, men i datateknisk sammenheng er det heller en vits som er umulig å fremføre uten mengder med ironi. Hva beviser det så i denne sammenhengen? Ikke en dritt. Ikke sammenlignbart i det hele tatt.

SinteLars: Det virkelig skammelige i denne saken er at Ullevaal ikke har gått hardere til verks. De opererer med et særdeles sterkt reglement, noe som kan sies å ha blitt brutt i denne saken på nær sagt alle områder.

Hva vet du som ikke retten har fått med seg? Hvilke konkrete lover og regler ble brutt? De har innrømmet en feilvurdering som fort kunne fått kjipe konsekvenser, helt greit. Det kvalifiserer ikke til riksrett, offentlig uthenging, og et liv der man hver ENESTE dag til man går i grava for mange vil være han rasisten som hater negre og med vilje lar være å ta med folk på sykehuset.

Det VIRKELIG skammelige i denne saken er at det ikke er snakk om en eneste konsekvens for journalister og andre idioter som systematisk har hengt ut Schjenken+partner og tatt fra dem enhver mulighet til rettferdig behandling fra offentligheten – forhåndsdømming av verste slag.

SinteLars: Det siste jeg vil nevne foreløpig er empati.

Ah, empati, som bare eksisterer for én part i enhver sak. I denne saken er det sånn jeg ser det fire parter;

- Ambulansesjåførene

- Farah og hysterisk følge

- Svinet som slo

- Media

I rekkefølge, fra topp til bunn: De som totalt sett har fått lide mest for denne saken.

I rekkefølge, fra bunn til topp: De som fortjener mest kritikk for deres deltagelse i denne saken.

SinteLars: Jeg tviler sterkt på at du ville reagert tilsvarende dersom en du er glad i hadde blitt nektet transport i ambulanse fordi han/hun hadde pissa på seg (…)

Uten at det er så fryktelig relevant, er det artig å se at du – som media – etter beste evne stadig prøver å gjøre Farahs oppførsel i parken irrelevant. Men nok om det.

Hvis noen jeg brydde meg om hadde fått seg en på trynet i hasjrus og gått bort til ambulansen for å pisse på den og sjåførene og de dro avgårde med uforrettet sak, hadde jeg sannsynligvis også blitt sinna. Og så hadde jeg måttet ta ett av to valg:

1) Ta med vedkommende i bilen/taxi og komme oss til sykehuset for egen kraft, og så levert en klage når den akutte situasjonen var avklart

eller

2) Regissere et mediesirkus av dimensjoner, lyve og skjule informasjon, kjøre en heksejakt som nasjonen knapt har sett før eller etter, la meg drive mer av hevnlyst enn et oppriktig ønske om å fikse ting, kreve ambulansesjåførenes hode på et fat og totalt sett gjøre et tonn med høns ut av en halv fjær.

Mulig jeg hadde gått for 1), men hva vet vel jeg.

SinteLars: Først må en person uten noen falig medisinsk bakgrunn vurdere om du er skadet "nok". Betryggende?

Jeg ser frem til at du redgjør for dine glimrende alternativer, særlig mtp. hvem som skal ta disse avgjørelsene iom. at kapasiteten i stort sett alle storbyer stort sett er sprengt.

SinteLars: Så det er nok ikke et argument FOR at de kunne droppe fornærmede, det viser bare at Schjerven brukte egne verdier som målestokk, noe som altså er så feil som det går an å bli.

Hvem Schjerven er vet ikke jeg, men lykke til med å finne disse supermennene som tydeligvis står i kø for å å bli ambulansesjåfør.

SinteLars: Typisk nok jobber du nok med noe der dine tabber hverken koster liv, helse eller andre former for traume. Lættis.

Ingen setter pris på en god fornærmelse mer enn meg, men her går du helt på trynet, etter at du tidligere forsøkte å sammenligne min jobb med ambulansesjåførenes. De settes i helt umenneskelige situasjoner med sjuke forventninger til dem, og ingen av de som leser denne bloggen har jobber som så vidt meg bekjent kan sammenlignes med dette.

Men jeg registrerer da som sum total av dine kommentarer at du mener at dersom man gjør en tabbe (om så en relativt grov en) på ett av ti tusen oppdrag så fortjener man offentlig gapestokk, yrkesforbud, bøter og psykiske problemer for overskuelig fremtid, helt uten at saken blir sett på fra flere sider enn de med det mest hysterisk overdrevne perspektivet.

Med de holdningene der skal de jobbe godt med rekruttering til ambulansesjåfør-yrket.

For min egen del skulle jeg ønske offentligheten gikk til erstatningssøksmål mot media for deres sterkt kritikkverdige behandling av denne saken på ambulansesjåførenes vegne. De fortjener millioner i oppreisning og en offentlig unnskyldning.

Kort oppdatering: Kudos til Aftenposten/A-Magasinet for dette.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Tenkte jeg skulle kommentere forrige blogg men nå har du jo tatt det meste her. Jeg mener likevel at de viktigste poengene her er forsvinner.

1) Det første som skjedde var at det ble skreket om rasisme. Det trodde Khaninoor eller hva hun heter med følge, helt sikkert at de var offer for og de opplever sikkert en del rasisme i hverdagen og det er jo krutt for media, men media må begrense seg her. Ali har jo i senere tid fremstått som en rasist selv med sitt innlegg i Ny Tid og begge parter ilegger sjåførene (og for Alis del, den vestlige verden) meninger de ikke har grunnlag for.

2) Vurderingen som ble gjort ble gjort etter følgende hendelseforløp. Sjåførene kommer til en omtåket Farah. Han kvikner til og skal ombord i ambulansen. Da drar han frem bambsen og pisser på ambulansen og sjåføren og den eneste feilen de gjør er å vurdere det som en bevisst handling. Dette er det alt for lite fokus på men det er jo kjernen i hele saken. Denne vurderingen er ikke grov uforstand i tjenesten, det har samfunnet sagt seg enig i ved å frikjenne Schenken eller hva han heter. Når Ali samtidig fremstår som ruset (og ikke minst er ruset) så er det en naturlig vurdering og de mener at det er et ordensproblem.

3) Heksejakten som har pågått i ettertid er helt ubegrunnet om man faktisk hadde undersøkt 1) og 2). Jeg kan ikke annet enn å anta at det er gjort av journalistene i og med at de skrev om det men de valgte likevel å fokusere konstant på andre deler av saken hvor det eneste målet er å selge aviser. Det er kritikkverdig - spesielt når det gjelder utvelgelse av målet. Man kan nærmest ukentlig lese om enkeltstående artikler der folk blir sendt hjem med hjerteinnfarkt, hjerneblødninger, kreft, o.l. av leger men de velger likevel å fokusere enormt på denne saken. Media har ikke vært ute etter å formidle sannheten i denne saken, de har vært ute etter å skape en sak og det er for dårlig og skremmende av den 4. statsmakt.

PS! Jeg vil si at det Ali som har fått svi mest i denne saken, med de hjerneskadene han har fått som følge av hjerneblødningene.

SinteLars sa...

Din beskrivelse av saken bærer preg av at du kjenner særdeles lite til parkområdet og hvordan det brukes og det offentliges innstillingen til det.
Sofienbergparken har i flere år vært det Slottsparken var i de glade 70-årene, et meget populært fellesareal, som på sommerstid primært brukes til rus i store mengder, av store mengder. På en normal sommersdag vil parken være fylt av 200-500 mennesker som griller, drikker øl, røyker hasj, sender sendeplate. Området, og bruken av det, er så kjent lokalt i Oslo at politiet offentlig har sagt at de ikke vil stanse offentlig "fyll" på denne plassen så sant det ikke utarter seg. HEr kan man altså slappe av med en øl helt uten bekymring for å bli bøtelagt av politiet. Hadde jeg vært ambulansjesjåfør og fått en utkallelse til Sofienbergparken med melding om bråk, så ville jeg måtte være forberedt på det meste.

Det neste jeg vil nevne er vel at du sliter litt med å se klare rollefordelinger. Hvorvidt Farah var rusa spiller absolutt ingen rolle. Det er ikke ulovlig å være rusa i Norge. Det er ulovlig å selge/distribuere narkotika/hjembrent riktignok, men å være rusa har aldri vært ulovlig, selv ikke under forbudstiden. Og uansett er det ikke ambulansesjåfører som skal ta stilling til slike spørsmål. Det er politiet. Altså vil ikke eventuell rus være et argument for eller imot om han skal "tillates" å fraktes til sykehus med alvorlig hodeskade. Det vil egentlig bare påvirke hvor raskt han burde komme seg dit. Jeg vil tro at kombinasjonen rus + hardt slag i trynet + fall med bakhode mot hardt underlag + vitneutsagn + bekymrede nærmeste + urinering ville være nok til at ethvert normalt menneske ville forstå at denne personen trenger omsorg. Det ble også senere slått fast at hodeskaden var såpass alvorlig at tidsaksen var svært viktig.

Videre avslørte lydloggen at begrunnelsen for å la han i stikken ikke bare var urinering, men også kaldsvetting. Jeg kan ha en viss forståelse for at en kakse med ny bmw ikke vil ha svett bever i setet, men en offentlig ambulanse er vel bygd for å tåle svette, selv kald?

At feil ble gjort er slått fast både av Ullevaal, (daværende) helseminister og nå også deg. Jeg synes at det misforståtte bildet ditt av sakens alvorlighetsgrad (som blir tyllet inn i en herlig konspirasjonsteori der media drar i trådene) kommer godt frem i ditt siste innlegg. For å sammenligne feilen med annen yrkesgruppe må vi se til høyrisiko yrker der liv/helse står på spill. Det mest naturlige (og kanskje det nærmeste) er leger. Min kommentar til det (og tilsvarende andre sammenlignbare yrker) er selvfølgelig at ambulansen er først i køen. For at legen i det hele tatt kan gjøre en feil må han ha en pasient. Grunnen til at saken skapte harme er fordi frontlinja, selve inngangsporten til maskineriet -svikta.

Det i seg selv er vel sjokkerende for enhver som har mistro til det offentlige helsevesenet fra før?

Om man får inn flere meldinger om samme hendelse (fra kone og andre vitner), i Sofienbergparken på sommeren, vold blir nevnt, fornærmede er tydelig beruset etc, ja da blir det selvfølgelig veldig interessant for media å finne ut hvorfor. Begrunnelsen for å ikke ta med Farah i ambulansen bør være drøyt god. Men den er jo ikke det. Urinering og kaldsvette liksom.

Hvis du ikke er mer hardfør enn det bør man i utgangspunktet finne en annen jobb. En digresjon: for ca 10 år siden stod jeg i kø på snorrekompaniet, hvor en kar plutselig kommer trampende frem, drar fram en pistol og skyter vilt rundt seg. En annen mann lenger fremme i køen faller om på bakken, skriker. En kompis av meg setter seg på han for å stanse krampene. I løpet av 2 minutter kommer ambulansen. Fyren som falt om tisser, bæsjer, svetter, sikler, skriker.
Trenger han hjelp, eller er det ekkelt med tiss i bilen?
Jeg kan garantere deg at mannen som ble skutt var rusa. Skal man stoppe en halv og prøve å finne ut om det er alkohol, hasj eller boller først, før man bestemmer seg for om han bør tillates å komme til sykehus?

Nei, så da blir selvfølgelig spørsmålet "hvorfor fikk han ikke være med da?" For hvis Ullevaal sier at feil ble gjort, så er ikke den begrunnelsen god nok. I et etisk perspektiv er den direkte forkastelig. Det er ikke snakk om "supermenn" som trengs til denne jobben, antagligvis er det kvinner som trengs. Kvinner er utsyrt med høyere grad av empati og klarer i større grad å se forbi slike sjimpanse, alpha male, macho pjatt begrunnelser som ble gitt i denne saken.

Hvis det er som du sier "ikke noe nytt" i gi sjåførene avgjørende mandat, så må du vel i enda større grad se at Schervjen et al. har gjort en grov feil? Det er jo bare positivt at det blir vanskeligere å rekruttere "supermenn" som Schjenken. Det kom jo frem at hele bedrifskultren luker surt i samme slengen. Så hvis flertallet er enige om at dette må vekk og nye koster må til, så er jeg meget glad for at det skjer.

Når det gjelder utdanningen til ambulansepersonell så er det også feil at dette er 6 års utdannelse. Så den "grundige" tilbakevisningen stiller jeg meg litt uforstående til. Grunnutdanningen er på 2 år, man får 2 års praksis, og hvis man vil bygge på der har man paramedic (som ikke er en normal ambulanse-utdanning eller et krav AT ALL). Så foruten førstehjelp og evnen til å kjøre bil har disse altså ingen forutsetninger for å stille diagnoser. Hvor urimelig det er å påvise selvfølgeligheter er forsåvidt en artig debatt, men å ta en annens argument for egen inntekt, når den er unyansert og for det meste feil, det blir litt halvveis.

Ser du refererer til science fiction og far-out argumenter, får det blåser "Det kvalifiserer ikke til riksrett, offentlig uthenging, og et liv der man hver ENESTE dag til man går i grava for mange vil være han rasisten som hater negre og med vilje lar være å ta med folk på sykehuset". Riksrett? Offentlig uthenging? Hver ENESTE dag til han går i grava faktisk. Newsflash: jeg ser på nyheter minst 3 ganger daglig og leser alt av aviser (mest online) og aner ikke hvordan denne Schjenken ser ut. Og hvem bryr seg? Å prøve å få dette til å bli en Valla type "heksejakt" debatt blir jo bare lættis. Valla sa "Æ spyr", Schjenken gjorde ikke bare ikke jobben sin, han pissa på den. Han gjorde det fordi han muligens hadde motiver for å gjøre det som går utenpå normal oppførsel.

Dersom det er så sjokkerende å se rekasjonen til media/folket, så ta en titt på hellas i disse dager. Det offentlige + dårlig behandling basert på demografiske (ubetydelige) varieabler = reaksjon.

Siste jeg ser du skriver er at ambulansen i oslo tilsynelatende alltid har sprengt kapasitet. Enkelt svar: ambulansesjåfører har ikke kompetanse til å stille diagnoser. Alle mennesker som er ute av stand til å ta vare på seg selv, som blør, kaldsvetter, pisser på seg -ja der vitner står og forklarer at han har blitt griseslått, falt i bakken -bør ha rett til ambulanse. Og nå er jo uansett ikke kapasitet noe spørsmål i denne saken -de var der. Og de dreit seg ut.
Enkelt og greit.

Anja sa...

Hihihi vel talt Rune, maken til opphakking av et tilsvar på en blogg har jeg aldri sett.
Jeg er enig i deg om at man skal holde rasisme utenfor dette. Bare man er uvenner med en drittsekk som tilfeldigvis har et ikke-vestlig utseende (eller hva er politisk korrekt å si idag?) er man rasist

Det er klart at ambulansepersonellet gjorde en feil. Jeg syns du forenkler det litt at du kaller Farah en "rusa fyr som pisser på folk", en litt sånn monty Python- forenkling, men klart de har mye å gjøre og feil kan skje.Det er hinsides tvil at de skulle tatt Farah med seg.

Og ja, ambulansepersonell er opplært, de er ikke bare slaktere i bil som skal få deg fra a til b. De har en god opplæring, selv om de ikke fulgte helt protokoll i denne saken

Om når det er sagt- jeg er så drittlei denne saken og den måten Farah og hans PR-kåte kone har melket media på. De har tynt rasisme- beskyldningene maks, og ikke kom og fortell meg at Kohinoor hadde solgt like mange plater om mannen hennes ikke var blitt slått ned i en park.

Kanskje det hele er et PR-stunt, og de er venner med han som slo ned Farah. Og apropos gjerningsmannen- hvorfor har ingen gått etter ham???? HAN et jo den som slo!! Og dersom det var så mange vitner der, burde det vel være en enkel sak å få knepet ham for ugjerningen?

Og en kommentar til Geir Arne...
nei, Ali Farah har ikke lidd mest. Det har de stakkars ambulansesjåførene, som er blitt hengt ut som rasister, ikke jobber og får hat-sms. Bare fordi de gjorde en feil.

Lukter litt heksejakt her..
Jeg avslutter med en sitat fra de geniale herrene i Monty Python

-"So why do you think she is a witch?"

-"Because she looks like one!!!"

(og det gjør hun, fordi de har satt en heksehatt på hodet hennes og festet på henne en falsk heksenese"

Anja ut

Dennet sa...

SinteLars' respons er så preget av forutintatt at det er litt pinlig. Rune derimot skrev et meget godt svar på tiltale. Du referer hele tiden til deres behandling av en skadet person og fellestrekk med andre situasjoner (skuddskader) der folk trenger umiddelbar hjelp. Problemet med ambulansesaken er jo at til tross for at alle rutiner var fulgt og man hadde konkludert med at han ikke trengte frakt via ambulanse, men derimot var en ordensforstyrrelse. Det er DETTE man eventuelt burde hatt fokus på i media. Hvordan unngå slike feilkonklusjoner i fremtiden, hvordan bedre rutiner ved polititransport etc.

Men denne saken var selvfølgelig alt for søkt for pressenorge og vi fikk den grusomme heksejakten vi har vært vitne til, en enorm skamplett for politikere, media, sykehusledelsen, og alle vitner som brygget opp under rasismepåstandene.

Jeg ønsker Schjenken og kollega alt godt og håper de får en uforbeholden unnskyldning fra politikere og media i ettertid.

Unknown sa...

@SinteLars: Greit, så er Sofienbergparken en Kardemommeby-aktig frihavn der alt er lov så lenge man ikke skader andre. Relevans? Null.

Les artikkelen jeg linket til i Aftenposten/A-Magasinet. I motsetning til det du stadig forsøker å påstå, har de faktisk rutiner å forholde seg til på slike oppdrag - "Pre Hospital Trauma Life Support" blir nevnt i artikkelen. At du da prøver å vri det til at det å gjøre en vurdering av skadene bare er noe ambulansesjåførene fant på at de skulle gjøre i dette tilfellet, er latterlig. De kjører også en sjekkliste (Glasgow Coma Scale (GCS) blir den omtalt som i artikkelen) - dette er fortsatt ikke noe budbilsjåfører har kompetanse i, så du kan bare slutte å late som om ambulansesjåfører ikke har noen som helst medisinsk kompetanse.

Farahs oppførsel når ambulansesjåførene sjekket ham, tilsier at han var et ordensproblem, nok en gang i henhold til rutinene de følger ved sånne utrykninger. Feilen - at de vurderte ham til å bare ha en lett hodeskade - vil alltid være der, men rutinene forøvrig ble fulgt. Du må slutte å prøve å fremstille det som at ambulansesjåfører bare hiver seg i bilen og bestemmer selv hva de skal gjøre - de har helt klart definerte rutiner og prosedyrer å forholde seg til.

Den ENESTE feilen de gjorde, var å vurdere hodeskaden som lettere enn den var. Når den feilen allerede var gjort, gjorde de faktisk rett i å vurdere det som et ordensproblem og overlate ham til politiet. Akkurat som de gjør det i utallige andre saker av samme type.

Du tar grundig feil igjen når du sier at det at Farah var ruset ikke spiller noen rolle. Det er nettopp DET som er poenget - det er delvis grunnen til at han ble oppfattet som et ordensproblem. Derfor kan du godt slutte å bagatellisere dette. Ingen har hevdet at Farah skulle arresteres fordi han var i hasjrus, bare at han korrekt (på dette punktet) ble regnet som et ordensproblem på grunn av det.

Hvis det skal være noen vits i å diskutere dette med deg, kan du forholde deg til fakta i saken og ikke dra inn alle mulige irrelevante betraktninger om utopiske samfunn der alle handler riktig hele tiden. Hindsight is 20/20 som det heter, og hvis du leser artikkelen fra A-Magasinet vil du se at ingen angrer mer enn Schjenken på det som skjedde (pluss at den delen av saken du bygger "argumentene" dine på som ikke er irrelevante, er feil). Dette blir for barnslig.

Unknown sa...

Sintelars: "Når det gjelder utdanningen til ambulansepersonell så er det også feil at dette er 6 års utdannelse. Så den "grundige" tilbakevisningen stiller jeg meg litt uforstående til."


Jeg går utifra at dette var tilsvar på hva jeg skrev : "Begge disse "Transportmedarbeiderne" var utdannet paramedics. Kan se ut som 6 års utdannelse, og i tillegg lang fartstid."

Jeg snakket mao. ikke om ambulasjesjåfører generelt, men om disse 2 spesielt.

En annen ting: Hvis du ikke engang har klart å få med deg bilde av Schjenken, har du neppe satt deg godt nok inn i denne saken. Men det gjelder dessverre de fleste som roper brenn brenn.

SinteLars sa...

Heksejakt?
Jeg ler meg i hjel.

Jeg prøvde i tidligere svar å fremprovosere en reaksjon ved å sammenligne Schjenkens yrke (og inbefattet ansvar) med andres. Jeg lykkes ikke, men la meg utbrodere:

Schjenken jobber i stat/kommune. Stat/kommune har strenge etiske retningslinjer og det blir stilt høyere krav til ansatte her (i forhold til media) (ref: oljefondet og handel, Telenor-Bangladesh, Terra-saken, Valla-saken, Ramin-Osmundsen-saken, Statoil/Hydro vs. Kanadisk utvinning av sandolje). Så blir spørsmålet selvfølgelig; hvorfor er media mer interessert i feil begått av offentlige organ/personer enn mannen i gata?
Det er mange grunner til dette, sett i sammenheng med Farah saken rett og slett fordi skattebetalere har KRAV på tilbud om utdannig, politi, brannvesen, helsevesen etc. Jeg vil anta at du som skattebetaler også helst ser at du får det samme tilbudet dersom en ulykke først skulle være ute?

Nei sorry at leiligheten din brenner ned og at kona di ble voldtatt, men du ser ut til å være ruset. Too bad.

At man uten forbehold kan holde rasisme utenfor saken, spesielt sett i lys av personalets tilknyttninger til BootBoys, ja det er svært søkt. Man kan selvfølgelig ikke slå det fast med mindre det kommer en offentlig kunngjøring rundt temaet -men å utelukke det helt er naivt.

Et PR-stunt faktisk...
Jeg går videre i rekken i stedet for å kommentere den der.

Er det virkelig "de stakkars ambulansesjåførene som har lidd mest"?!? Tror du Farah og hans familie har fått færre telefoner, trusler, i det hele tatt uønsket oppmerksomhet enn Schjenken? Stakkars.. hehe... som man reder...

Tarciryan: men det ble jo konkludert fra Ullevaal (ved Gerhardsen) at det i denne saken ble gjort grove feil, så "alle rutiner var fulgt og man hadde konkludert med at han ikke trengte frakt" er jo positivt feil. Forutintatt?
Og ja, at en rusa kar pissa på en ambulanse -DET blir førstesideoppslag! Eller gjerningsmannen! Han må media være interessert i! Så ufattelig naivt, og så utrolig lite kunnskap om hvordan media fungerer er det lenge siden jeg har bivånet.

Når det gjelder kardemomme relevansen: man bør ikke bli sjokkert over at folk er rusa i sofienbergparken, altså må man forberede seg på det. Dersom Schjenken var mann nok kunne han eksempelvis SLUTTA Å JOBBE som ambulansesjåfør dersom han ikke tålte denslags.

"I motsetning til det du stadig forsøker å påstå, har de faktisk rutiner å forholde seg til på slike oppdrag" -Men disse ble altså ikke fulgt. Så alle disse argumentene om at "de har lang utdanning" og "klare rutiner" er jo i denne sammenheng som å pisse i motvind. Denne fantastiske utdanningen og disse krystallklare rutinene ble ikke fulgt opp. Om de har GPS eller magiske flyvende kosteskaft er helt irrelevant. De dreit seg ut. De må leve med det.

Og mens vi snakker om nedvurderinger av fakta: "Den ENESTE feilen de gjorde, var å vurdere hodeskaden som lettere enn den var." Problemet er bare at denne ene lille feilen kunne kostet liv, gitt varige og alvorlige hjerneskader. Den ENE feilen de gjorde, er den ENE feilen de IKKE kunne gjøre. End of story.

Når det gjelder dine gjentatte trykk på rus og "ordensproblem", så skal uansett ikke dette ordensproblemet være viktigere enn et mulig dødbringende traume. Å, han kunne gå og hadde på seg sekk! Jeg vil faktisk tro at man kan bli knivstukket, slått med balltre og dratt etter hest noen minutter og fortsatt gå. Jeg vil til og med være så dristig å mene at man TIL OG MED kan ha en liten sekk på ryggen.

Om du er ambulansesjåfør, i dette tilfellet paramedic, og ikke gidder å undersøke helt grunnleggende ting -da kan du finne på noe annet å gjøre.
Gjør de dette med heroinister/overdoseproblematikk også? Sorry vi gidder ikke å redde deg, du ser rusa ut og lukter urin. Macho PJATT.

Når det gjelder "utopiske samfunn der alle handler riktig hele tiden" så møter du selvfølgelig deg selv i døra. Gjelder i så fall ikke dette Farah også? Din særdeles tydlige og sneversynte holdning til dette "svinet" faller OGSÅ for sin egen urimelighet. Ja, det blir faktisk alt for barnslig for meg.

Så for å dra relevansen fra min innledning og hit vil jeg legge til: jeg vet at du er FOR privatisering.
Hva tror du skjer da?
Jo, firmaene blir holdt ansvarlig i større grad, og firmaene, ja de dytter store deler av ansvarsbyrden over på sine ansatte. Allerede nå ser man at private sykehus nekter å behandle amerikanere, fordi de er redde for søksmål.
Dersom man privatiserer store deler av helsesektoren, er det en helt naturlig konsekvens at ansvarsbyrden i denne, og sammenlignbare saker forskyves. I dag hjemmer Schjenken seg bak en fasade kalt Stat og Kommune. Stat og kommune er arbeidsgiver, lovgiver, ordensmakt etc. Staten har i denne saken bare sagt: "ja, vi gjorde feil. Feilen kunne medført døden. Vi ser derimot ingen grunn til å reagere ovenfor den ansatte".
Ved privatisering vil selvfølgelig pasientskade erstattninger og lignende beskyttende organer opphøre, og man vil måtte gå til sivilt søksmål mot enten firma eller ansatt direkte.

Det er interessant at du gråter dine bitre tårer for stakkars stakkars Schjenken nå fordi han blir "uthengt", mens du samtidig vil ha en privatisering som bare vil øke denne type saker.

Barnslig altså.
Jeg vet rett og slett ikke om du har noe særlig fornuftig å bidra med i denne debatten.

SinteLars sa...

Og til Gundersen: ja, fordi jeg ikke husker trynet til Schjenken etter å ha sett han på TV i 2 sekunder, da har jeg VIRKELIG ikke satt meg inn i saken.

Igjen, tom macho retorikk som hverken imponerer eller forandrer noen ting.