søndag 31. august 2008

Bli en bedre databruker: Hurtigtaster 101

Ettersom stort sett hele livet mitt foregår foran en skjerm av ett eller annet slag, har jeg skaffet meg litt peiling på data. Jeg jobber med det, jeg programmerer som hobby, er nysgjerrig så det holder og lar meg provosere når jeg ikke forstår hvordan ting virker.

Derfor prøver jeg stadig å lære meg nye ting, forstå hvordan jeg kan bli mer effektiv, og finne ut av små mysterier. Enkelt forklart – hvis du kan velge mellom å bruke 60 minutter på en oppgave hver dag, eller 55 minutter på oppgaven og 5 minutter på hvordan du kan gjøre den smartere, bedre, mer effektivt – så tar det ikke lang tid før du tar igjen de 5 minuttene og vel så det ved at du får gjort mer. Det er selvfølgelig ikke sånn at produktivitet er det eneste som betyr noe, men det er heller ikke sånn at det er noe poeng i å kaste bort tid på piss når du ikke trenger det.

Derfor fant jeg ut at jeg skulle være litt samfunnsnyttig og lære bort noen smarte hurtigtaster man kan bruke for å gjøre ting kjappere. Disse kommer ikke til å revolusjonere hverdagen din, men kan være greie å kunne for å slippe å ta den ene hånda fra tastaturet og helt bort til musa for å få noe gjort.

Taster man må vite noe om

De fleste vet at man kan trykke på Shift-tastene for å få store bokstaver og spesialtegn. Dette er de brede tastene på høyre og venstre side av tastaturet som vanligvis har en pil som peker oppover, eller så står det rett og slett Shift.

I tillegg til denne, har vi Ctrl (Control) som også finnes både på høyre og venstre side. Alt og Alt Gr (det er noen små nyanseforskjeller) finnes også på hver sin side av mellomromstasten. Til venstre for den venstre Alt-tasten har vi også Windows-tasten (å bare trykke på denne er som å trykke på Start-menyen, men den har også andre funksjoner), og til høyre for Alt Gr er meny-tasten (har sikkert et offisielt navn, men jeg gadd ikke å finne det ut. Denne har samme funksjon som å trykke med høyre musknapp der hvor tekstmarkøren befinner seg). I tillegg har en del bærbare PCer en blå Fn-knapp som man kan bruke for diverse moro.

Hva kan man så gjøre med disse?

Bytte mellom programmer

Jeg er ganske slapp med å lukke programmer jeg bruker av og til, og det blir fort uoversiktelig nede på oppgavelinja. Det å rote rundt der nede for å finne programmer, suger. Ved å bruke Alt+Tab (tab er den over CAPS LOCK på venstre side) kan man fort bytte mellom forskjellige åpne vinduer.

De som har Vista kan også bruke Windows+Tab for en lignende, men mer fancy, utgave.

Manipulere vinduer

Ønsker du å legge ned et vindu uten å klikke “Minimer”-knappen? Trykk Alt+Space og så N for å minimere. Du kan evt. trykke Alt+Space og så M for å maksimere. For å lukke et vindu, trykker du Alt+F4. For å lukke et dokument inne i et fler-dokuments-vindu, kan du trykke Ctrl+F4. Hvis du vil legge ned alle vinduer (fordi sjefen kommer gående mens du ser på voldsporno, f.eks.), kan du trykke Windows+M.

Andre småfancy ting

Trenger du en Windows Utforsker (Explorer) til å lete etter noen filer? Windows+E er din venn. Vil du logge ut av maskinen din mens du går på dass? Windows+L fikser den saken. Alle vet vel forhåpentligvis om snarveiene for å kopiere (Ctrl+C), klippe ut (Ctrl+X) og lime inn (Ctrl+V), men ingen artikkel om tastatursnarveier er komplett uten dem. Plager Windows deg og du vil finne ut hva som skjer? Ctrl+Shift+Esc drar opp Oppgavebehandling, hvor du kan drepe faenskapen.

Gi meg mer!

Nå som du har lært deg et par triks, er du sikkert sulten etter å lære annet som kan gjøre deg til et bedre datahue. Jeg har tidligere anbefalt Launchy, og det er nå en såpass innarbeidet del av min datahverdag at jeg gjerne gjentar det; Selv om man lett får tak i Start-menyen med Ctrl+Esc (for de som har gamle tastaturer uten Windows-knapp), er det sjukt mye raskere å bare skrive det man vil ha tak i.

Vi får se om det blir noen respons på dette her. Hvis det er interesse for det, skriver jeg kanskje flere artikler, så kan dere alle sammen bli like vasse nerder som meg. :)

Ingen kommentarer: