onsdag 5. november 2008

Gratulerer, USA!

For to og et halvt år siden så jeg på et amerikansk talkshow, og en ung, svart politiker var gjest og snakket urovekkende fornuftig om hvordan man burde gå frem for å endre USA. Et av temaene var selvfølgelig om USA var klare til å velge en svart president. Politikeren sa at han trodde store deler av landet var klare til det – og i natt norsk tid ble han historisk da det amerikanske folk valgte ham til møkkajobben det blir å rydde opp etter George Walker Bush, ifølge en rekke historikere historiens dårligste president. Dette var utrolig bra både for USA og resten av verden!

political-pictures-barack-obama-president

Obama kommer selvfølgelig til å få mye dritt slengt etter seg de neste 4 eller 8 årene, og han har ingen lett oppgave foran seg - men etter å ha kommet meg delvis igjennom “The Audacity of Hope” er jeg overbevist om at han vil styre USA i en riktigere retning.

Nesten like viktig som at Obama ble valgt som president, var det at skrikende gale Sarah Palin ikke ble valgt til visepresident. En kreasjonist som har uttalt at hun tror jorda er rett under 7000 år gammel og at mennesker og dinosaurer har eksistert side ved side er i utgangspunktet ikke mentalt i stand til å ta avgjørelser for en supermakt – noe som fort kunne ha blitt tilfelle hvis McCain hadde blitt valgt – han er 72 år gammel og full av sykdommer. Lå oss håpe at hun forsvinner helt fra søkelyset så fort som mulig!

Statene har også valgt representanter til senatet, og det er gledelig å se at Kay Hagan hiver ut Elizabeth Dole i North Carolina. Republikaner Dole har kjørt en blodhard kampanje på at Hagan er djevelen selv – fordi hun var med på en fundraiser som ble arrangert bl.a. av en mann som er ateist! “De gudløse” har blitt hengt ut i en nådeløs hetsekampanje, og det er godt å se at sånt ikke får positive resultater. USA har klart å velge sin første svarte president, men de er langt fra klare til å velge en som ikke er kristen. Noe å tenke på for oss militante ateister. ;)

Og mens vi er inne på de kristne – i øyeblikket ser det ut som en av deres andre kampsaker – å forby homofilt ekteskap i California – går på trynet, selv om dette fortsatt kan snu. I denne saklige debatten har de kjørt på argumenter som at staten vil tvinge gode kristne til å bli homofile hvis man ikke endrer loven. Omtrent samme sakelighetsnivå som “Nei til EU” her hjemme i 1994, mao.

Ellers ser det ikke ut som om Al Franken klarer det i Minnesota – synd, han hadde vært en artig liten “terrorist” å ha i senatet. En av hans bøker var første sted jeg hørte om Barack Obama, faktisk – Franken er litt som Michael Moore, bare morsommere og sintere.

Nei, får vel komme meg på jobb. Hurra for USA!

3 kommentarer:

Anja sa...

Satt FAKTISK oppe i natt og fulgte med hvertfall deler av innspurten på CNN.Det er helt fantastisk at Obama ble valgt,tror dette blir et høyst nødvendig retningsskifte for USA.
Tror denne mannen kan sørge for store endringer over dammen.Nå spørs det bare om han kan leve opp til løftene sine.

SinteLars sa...

Det viktigste med dette valget er:

1. Slutt på krigen i Irak og en intensivering av styrker i Afghanistan (og muligens fjellene i Pakistan)

2. Amerika kommer til å innta lederrollen i løsningen av global oppvarming

3. Helse-sektoren i USA vil reformeres slik at den virker for alle (eller ihvertfall FLEST MULIG) av befolkningen

4. USA vil oppleve nok en periode med "bargaining power" ift. samtlige kontinent, noe ala det bush hadde i etterkant av 911. Obama vil ta vare på den, noe Bush ikke gjorde.

5. Den antatte heksekampanjen mot meksikanere i amerika dersom republikanerne vant, kan troligvis avlyses

Jeg vil også bare kommentere en ting som slo meg litt da jeg så dekkningen. Holdt meg stort sett til CNN, men flippa litt på tv2/nrk i pausene. De norske kommentarene (spesielt Bjørn Hansen (nrk) lente seg ofte tilbake og snakket i det vide og brede om hvordan dette ville transformere amerika og hvordan valget av en svart president syntes umulig for bare noen år siden. Hei Bjørn, virker det trolig at Norge ville gjort det samme? Ser du for deg Ali Farah eller Abid Raja lede en norsk regjering any time soon?

Jeg opplever mange av disse kommentarene som "velkommen etter USA", "nå forstår dere hva integrering er slik som resten av verden". Hei Bjørn, USA ligger minimum 20 år foran oss, dropp den "overraskede" tonen.

tester sa...

Første gang jeg hørte/så Obama var når han holdt tale på Demokratenes kongress det året Kerry prøvde å bli president. Ble imponert og tippet at han kanskje kunne bli USA's første "Svarte" president 15-20 år inn i fremtiden, dæven om han ikke var litt kjappere i avtrekkern.

Ang USA ligger foran Norge, så vet jeg ikke, vi har hatt kvinnelig statsminister. Og en annen ting som man kanskje burde legge til grunne er at "sorte" mennesker har vært en naturlig del i USAs samfunn veldig mye lenger enn "mørke" utlendinger har vært i Norge.

Så om Norge ikke har en statsminister av "utenlands opprinnelse" innen det har gått 100 år siden innvandringen startet så skal jeg være enig.